Een winterband - Continental WinterContact TS850 De groeven en lamellen zijn duidelijk zichtbaar bij deze winterband, samen met het zachte rubber zorgt deze winterband voor betere prestaties in de winter dan een vier seizoenen- of zomerband. De lamellen zijn de kleine inkepingen/karteltjes in het rubber.
Winterbanden
Wat is een winterband?
Een winterband is een band die onder winterse omstandigheden meer grip op de weg heeft dan een zomerband. Winterbanden zijn gemaakt van een zachter rubber en heeft een ander profiel, er zitten meer groeven in winterbanden dan in zomerbanden. Een winterband bevat daarnaast ook lamellen die open en dicht gaan waardoor de modder en/of sneeuw uit de groeven wordt gehaald. Klik op de rechter afbeelding om deze groeven + lamellen te bekijken.
Een winterband is nuttig wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt. De soepelheid van een zomerband neemt namelijk af bij een temperatuur onder de 7 graden Celsius.
M+S symbool en het Sneeuwvloksymbool
Winterbanden zijn meestal te herkennen aan de M+S codering en het sneeuwvloksymbool. Het M+S symbool is echter niet beschermd en biedt dus geen garantie voor een goede winterband, sommige zomerbanden krijgen zelfs een M+S logo toe bestempeld. De betekenis van M+S: modder + sneeuw, stamt nog uit de tijd van de grote blokkenprofielen en gaf de aanpassing van het profiel aan dit soort ondergrond aan.
Op dit moment bestaat er echter géén wettelijk voorgeschreven definitie van winterbanden. Wel omschrijven bepalingen als de ECE-bepaling nr. 30, EU-richtlijn 92/23 en § 36 van de Duitse Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung winterbanden uitsluitend als banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S.. Dit zou betekenen dat álle banden met een M+S aanduiding (inclusief sommige zomerbanden) juridisch gezien geschikte winterbanden zouden zijn.
Winterbanden met het sneeuwvloksymbool presteren daarentegen (in verschillende testen in Amerika) 10% beter op aangereden sneeuw dan zonder dit logo. Uit onderzoek is gebleken dat banden met het sneeuwvloksymbool een betere grip hebben op een besneeuwd of nat wegdek dan banden zonder het sneeuwvloksymbool.
Daarom zouden wij winterbanden aanraden die zowel het M+S logo als ook het sneeuwvloksymbool dragen. Maar in Duitsland en Oostenrijk is het voldoende wanneer de band een M+S logo/symbool heeft.
Wanneer een winterband?
De verschillen tussen een zomerband en een winterband zijn steeds groter geworden de afgelopen jaren en daarom worden winterbanden steeds belangrijker. Door het grovere profiel heeft de band veel meer grip dan een zomerband. Een zomerband heeft geen lamellen, daardoor zal er sneeuw tussen de groeven blijven zitten en zal de band erg glad worden. Een winterband heeft naast lamellen en een kortere remweg bij een nat en besneeuwd wegdek dan zomerbanden.
Bij een temperatuur van 0 tot en met 7 graden Celsius en een snelheid van 50 km/u op een besneeuwd wegdek heeft een auto met winterbanden gemiddeld een 20 meter kortere remweg dan met zomerbanden. Een andere test laat zien dat bij een snelheid van 50 km/u op een besneeuwd wegdek de remweg van een zomerband het dubbele is van de remweg van de winterband. De remweg van de winterband is namelijk 25 meter terwijl de remweg van de zomerband maar liefst 50 meter is.
Het rijden met winterbanden is een stuk veiliger. In Nederland wordt niet bijgehouden of het aantal ongelukken door winterbanden is gedaald. In Duitsland doen ze het wel en het verschil is aanmerkelijk. In Duitsland is door het gebruik van de winterband het aantal ongelukken met 50% gedaald. Dit komt vooral doordat de remweg van winterbanden vele malen korter is dan de remweg van zomerbanden.
Een winterband reageert beter op oneffenheden dan een zomerband, dit komt omdat een winterband van zachter rubber is gemaakt dan een zomerband. Door het zachtere rubber kan een winterband makkelijker vervormen en dus beter omgaan met oneffenheden op het wegdek.
Voordelen
- Betere grip tijdens winterse omstandigheden. - Sneeuw en modder worden uit de groeven gehaald. - De remweg is 50% korter dan die van een zomerband. - Speelt beter in op oneffenheden. - Minder rolweerstand. - Meer trekkracht .
Nadelen
- Slijten harder dan zomerbanden in zomer. - Wisselen van de banden. - De banden moeten ergens opgeslagen worden.
Feiten over winterbanden
- Winterbanden zijn geschikt bij temperaturen onder de 7 graden Celsius. - Winterbanden hebben een betere grip bij winterse omstandigheden. - Op een besneeuwd wegdek heeft een winterband een remweg die tot 50% korter is dan een zomerband. - Winterbanden reageren beter op oneffenheden op het wegdek. - Door de lamellen in de winterband blijft er geen sneeuw of modder in de groeven zitten.
Informatie over vier seizoenen banden en zomerbanden
Voor meer informatie over vier seizoenen banden zie de pagina vier seizoenen banden. Voor meer informatie over zomerbanden zie de pagina zomerbanden.